Federaal Minister van Pensioenen

3 november, 2009

Marie Arena is nog altijd minister van Pensioenen

daerden_superstar_2_2

De Tijd meldde midden juli dat Marie Arena als minister van Pensioenen vervangen werd door de Luikse feestneus Michel Daerden. We dwaalden. In werkelijkheid is Arena nog altijd minister. Zo staat het toch op de officiële web-site van de Nationale Pensioenconferentie.

Als we even uw geheugen mogen opfrissen. Die Pensioenconferentie werd een jaar geleden met veel bombarie in het leven geroepen door de federale regering . Ze kreeg tot eind dit jaar de tijd voor ‘een brede en omvattende reflectie over de toekomst van onze pensioenen, de financiering ervan en de solidariteit die daarbij te pas moet komen tussen de huidige en toekomstige generaties’, zoals premier Herman Van Rompuy (CD&V) het formuleerde in zijn openingsspeech.

Een speciaal daarvoor in het leven geroepen website moest de bevolking op de hoogte brengen van de al geboekte resultaten. Wie die website nu bezoekt, wordt minstens een half jaar terug in de tijd gekatapulteerd. Marie Arena spreekt nog altijd als bevoegde minister het welkomstwoord uit. De laatste nota over de stand van de werkzaamheden dateert van 30 april. Een overzicht van de al genomen maatregelen bevat enkel verhogingen van een aantal minimumuitkeringen.

Bovendien is dat document al even belegen. Zo wordt er met geen woord in gerept over de beslissingen die de regering tijdens het jongste begrotingsconclaaf nam voor de verhoging van de pensioenen van de zelfstandigen. Enig onderzoek leert dat de website voor het laatst aangepast is op 11 juni.

Wie elders naar informatie gaat zoeken over de Pensioenconferentie, komt van een al even kale reis thuis. De nieuwe minister, Michel Daerden, blijkt ondanks zijn populariteit als internetfenomeen zijn eigen website opgedoekt te hebben. Op de sites van officiële instellingen zoals de Rijksdienst voor Pensioenen vindt men weinig meer dan een doorverwijzing naar de site van de conferentie.

De comateuze toestand van die website staat volgens ingewijden model voor de impasse waarin de conferentie zelf is beland. Wie daarnaar informeert, wordt vooral met geschokschouder geconfronteerd. Niemand verwacht nog dat de achter gesloten deuren doorgaande hoogmis meer zal opleveren dan een tekst met wat vage en vrijblijvende aanbevelingen.

Buurlanden

Ondertussen nemen zowat alle buurlanden wel initiatieven om hun pensioenstelsels meer resistent te maken tegen de gevolgen van de vergrijzing. Het meest recente voorbeeld is Nederland, dat de pensioenleeftijd geleidelijk optrekt van 65 naar 67 jaar.

Maar de Belgische situatie is dan ook veel comfortabeler dan die van onze buren, althans volgens minister Daerden. Hij wees er onlangs nog op dat er zich tot 2015 ‘geen fundamenteel probleem’ stelt voor de financiering van onze pensioenen. 2015, in de Belgische politiek is dat de héél lange termijn.

Ivan Broeckmeyer (De Tijd 03/11/09)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: