Brood en spelen om het land te redden

14 mei, 2009

Vermandere

17 mei. Antwerpen en Brussel. Twee manifestaties. De ene van de Vlaamse Volksbeweging, de andere van Belgavox. De ene voor Vlaanderen (www.ikkiesvoorvlaanderen.be), de andere voor België (www.belgavoxconcert.be). De gekozen dag is dezelfde, verder domineren de verschillen.

De VVB bestaat ruim 50 jaar. Het Staatsblad van 13 maart 2009 meldt de geboorte van Belgavox. Gevestigd, met zin voor ironische symboliek, in de Chemin des deux maisons 65, in Woluwe-Saint-Lambert en als objet de l’acte een eentalig Franse constitution. De oprichters zijn né à Menen, né à Leuven, maar vooral né en Wallonie où Bruxelles. Oui m’sieur, m’dam est servie. Of hoe de negentiende eeuw geruisloos kan overgaan in de 21ste. Serviliteit van évolués kleeft lang aan genen.

Stemmen als klokken vullen voor Belgavox op 17 mei. We vinden zowaar Laura Lynn terug. Pak aan Geert Bourgeois, duizendmaal belogen. Beetje smartlap bevat altijd een kern van waarheid en haar evergreen past als gegoten op een manifestatie pro België. Arno mag niet ontbreken. Ogenschijnlijke symbool van de karaktervaste dwarsligger, maar blij als een kind als hij mag optreden als animator op het verjaardagsfeestje van de koning. Niet in de rol van hofnar weliswaar, want van onder hun zotskap klonk tenminste nog kritiek op hun vorst. Axelle Red-België-maar-woon-in-Parijs ontbreekt ook nooit op dit soort feestjes.

Vergeef me deze persoonlijke prikjes, maar een gevoel van plaatvervangende schaamte valt toch moeilijk te onderdrukken. Deze bundel artiesten maakt er een erezaak van het regime actief te ondersteunen. Waar is de tijd dat zangers en kunstenaars zich kritisch opstelden tegen het establishment? In ons land vormen ze liever het dernier carré rond het bedreigde en vermolmde tweespan ‘vorst & vaderland’. Erop rekenend dat brood en spelen ook vandaag het gemor kunnen sussen.

De kritiek dat een leuk concert de inhoudelijke schraalheid niet echt kan verbloemen, sneed hout en dus werd snel een manifest in elkaar gebokst, met als verrassende boodschap ‘België is de toekomst’ (zie hierboven). Internationaal imago-onderzoek geeft aan dat Eritrea en Zuid-Ossetië wellicht over meer toekomst beschikken. Feiten storen zelden als dogma’s worden verdedigd.

Belgavox zet zwaar in op solidariteit, maar wekt de indruk dat het volstaat de horizon achter de Ardennen te situeren om zich wereldburger te wanen. Een zoveelste poging ook om de jaarlijkse shot door Vlaanderen gesponsorde pijnstillers voor Wallonië te verwarren met geneesmiddelen, alsof onze zuiderburen hulpeloze terminale patiënten zijn in de palliatieve vleugel van het Belgische huis. Wie minacht hier de Walen?

En wie trapt nog in die valse tegenstelling tussen Vlaamse autonomie en solidariteit? Solidariteit wordt bepaald door de sociale politiek, niet door de omvang van het grondgebied. Is de VS meer solidair dan Noorwegen omdat het groter is? De ruimte ontbreekt om dieper in te gaan op het ruim met containerwoorden doorspekte manifest.

Wie en wat staat daar tegenover in de Antwerpse Hangar 27, naast de Schelde die daar richting wijde wereld stroomt? Huguette, Pieter of Herwig. Familienamen zijn overbodig, wegens onbekend buiten de intieme familie- en vriendenkring. Gepensioneerd, leraar en arbeider. Lager BV-gehalte moet ver gezocht worden. Sociaal gedoemd tot onderdanigheid? En toch kritisch tegen het regime. Taboedoorbrekers voor wie politiek over inhoud gaat. Protestzangers zonder zangtalent tegenover protestzangers zonder protesttalent.

Uiteraard daagt in Brussel meer volk op dan in Antwerpen. Liesbeth Van Impe schreef in De Morgen over de tegenstelling tussen de halflege zaal bij de toespraken en de volle tent bij de optredens op 1 mei: ‘Je kunt je immers de vraag stellen of het overwegend jonge publiek beseft dat het middels esthetisch verantwoord heupwiegen de strijd voor het socialisme aan het voeren is.’ Lees ‘België’ in plaats van ‘het socialisme’ en de quote past als gegoten.

Spijtig dat ik op 17 mei in Antwerpen mijn politieke overtuiging ga uiten, anders was ik graag naar Brussel afgezakt om het gratis concertje mee te pikken. Soms moet amusement wijken voor engagement.

Want op niveau zingen, atletiek bedrijven of kantklossen, laat ik graag aan anderen over. Denken doe ik liever zelf.

Peter De Roover is politiek secretaris VVB.
(De Standaard, 13/05/09)

Het gratis Belgavox concert gaat zondag 17/05 aanstaande van start om 14u aan de voet van het atomium.  Het initiatief wordt gesteund door organisaties van uiteenlopende pluimage zoals Belgacom, La Loterie Nationale, Delhaize, VRT, RTBF, ABVV-FGTB, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, De Vlaamse Overheid, la Communauté française de Belgique, Roularta, Corelio  en vele andere. Zelfs reclamebureau Mortierbrigade van de zoon van Guy Mortier van Humo doet mee.  De doelstellingen van de vzw worden ook onderschreven door vooraanstaande individuen zoals Stijn baron Coninx  (bekend van de nieuwe film Soeur Sourire),  Gilles de Bilde, Betty Mellaerts, Gella Vandecaveye, Joël Smets, Luc Tuymans, Ingrid Berghmans en de bekende Belgische actrice Cécile de France .
U wil ook uw steentje bijdragen om “te helpen bij het versterken van de Belgische identiteit”? Stort dan uw bijdrage op rekeningnummer 363-0505393-63 (ING) of stuur een sms-je (kostprijs 1€) naar 466.

Advertenties

One Response to “Brood en spelen om het land te redden”

  1. largowinch Says:

    you gotta be joking my friend, I work too hard for my money just to give it away I’d rather spend it on women an beer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: