Negativisten krijgen (alweer) ongelijk

5 april, 2009

als sommigen dachten dat er op Belgisch federaal niveau de laatste zes jaar niks meer werd beslist, think again buddies…

BELGIUM-POLITICS/

De Croo krijgt levenslang een wagen van de Kamer

(tijd) – In de coulissen van het parlement is een ‘deal’ uitgedokterd waardoor Herman De Croo (Open VLD) over een auto van de Kamer kan beschikken zolang hij in het parlement zit. En zoals geweten, wil De Croo in het parlement sterven.

De voorzet voor de ‘deal’ is donderdag gegeven. Geruisloos keurde de Kamer – over de grenzen van meerderheid en oppositie heen – een voorstel goed om het Kamerreglement aan te passen. De wijziging houdt in dat oud-voorzitters zitting mogen hebben in het bureau van de Kamer. Het is een regeling op maat van De Croo, want het gaat alleen om oud-voorzitters die nog altijd in het parlement zitten. De Croo zal wel enkel een raadgevende stem hebben. Waar het hem echt om te doen is, is dat wie in het bureau zit over een wagen van de Kamer kan beschikken.

Het is meteen het laatste puzzelstukje van de stoelendans die werd ingezet toen Herman Van Rompuy (CD&V) zijn intrek nam in de Wetstraat 16. Van Rompuy werd als Kamervoorzitter opgevolgd door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD). Zo kreeg Open VLD er een extra postje bij. Open VLD moest in ruil het ondervoorzitterschap van de Kamer afstaan aan CD&V. ‘Slachtoffer’ was De Croo. Bij de start van de regering-Leterme had De Croo het ondervoorzitterschap gekregen als troostprijs.

Vandeurzen

Maar er is dus een oplossing gevonden. Als alles loopt zoals gepland, vervangt een gerehabiliteerde Jo Vandeurzen (CD&V) De Croo als ondervoorzitter van de Kamer. Maar ook die wissel heeft een tijdelijk karakter, want na de verkiezingen stapt Vandeurzen over naar het Vlaams Parlement om minister in de Vlaamse regering te worden. Hij zal voor CD&V dus even de stoel van het geprivilegieerde ondervoorzitterschap van de Kamer warm houden.

WVDV (De Tijd, 04/04/09)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: