Big Bad Flemish Bank

23 januari, 2009

BELGIUM-POLITICS/

(© REUTERS/Sebastien Pirlet)

Zevendaagse zenuwoorlog

(tijd) – Zeven zenuwslopende dagen heeft KBC groep achter de rug. Het aandeel begon vorige week donderdag aan een dolle rit naar beneden, die KBC in sneltreinvaart naar de rand van de afgrond voerde. Tot Vlaanderen de ‘bank van hier’ te hulp snelde. Een wedersamenstelling van de voorbije week.

Donderdag 15 januari
Het ratingbureau Moody’s kondigt aan dat er een nieuwe methodologie komt voor de waardering van de herverpakte bedrijfsobligaties (CDO’s). Het doet de vrees opflakkeren dat KBC opnieuw waardeverminderingen moet boeken op zijn CDO-portefeuille. De aandelenkoers begint aan een vrije val.

Vrijdag 16 januari
KBC zakt naar 16 euro, het laagste punt sinds 1995. Het aandeel krijgt een opdoffer van 22 procent. Op de markten wordt gespeculeerd over een nieuwe kapitaalinjectie van de overheid in KBC. Financieel directeur Herman Agneessens zegt dat zo’n operatie voorlopig niet aan de orde is. ‘We zijn met niemand in discussie’, luidt het.

Maandag 19 januari
Na een opvallend windstil weekend dumpen beleggers andermaal KBC. Opnieuw krijgt het aandeel een pandoering van ruim 20 procent, wat KBC doet afklokken op 12,78 euro. Het maakt weinig indruk dat KBC laat weten dat de impact van de nieuwe Moody’s-methodologie nog niet kan worden becijferd. Topman André Bergen ontkent dat er al gesproken wordt met de federale of de Vlaamse overheid over een kapitaalinjectie.

Dinsdag 20 januari
De bodem onder het aandeel KBC lijkt helemaal weggeslagen. De bank-verzekeraar verliest nog eens dik 23 procent en zakt door de grens van 10 euro. Overal springen de alarmlichten op rood. ‘Been there, done that’, zo wordt hier en daar gerefereerd aan het Fortis-verhaal. Ook op de raad van bestuur van KBC wordt aan de alarmbel getrokken. Er vallen woorden, maar uiteindelijk gaat iedereen akkoord dat er moet worden gezocht naar een oplossing. Diezelfde avond nog legt André Bergen al een eerste keer contact met de stuurgroep voor de banken van de federale overheid. Er lekt niets van uit.

Woensdag 21 januari
Woensdagochtend bespreekt Bergen de toestand met de stuurgroep. Iets later licht hij zijn standpunt toe aan het kernkabinet. De vraag die voorligt, is hoe overheidskapitaal kan worden ingebracht, zonder dat het al te veel pijn gaat doen voor de aandeelhouders van KBC. Het wordt duidelijk dat de federale regering niet mee wil stappen in een nieuwe reddingsoperatie voor KBC. Vooral de Parti Socialiste, maar ook het cdH, wil niet langer een blanco cheque uitschrijven, zeker niet voor wat dan toch gezien wordt als een Vlaamse bank. s’ Middags neemt KBC al een eerste keer contact met de Vlaamse overheid. In de namiddag valt het ‘njet’ van de federale regering. Om 20 uur licht André Bergen de situatie toe aan het kernkabinet van de Vlaamse regering. Al om 22.30 uur is de politieke beslissing genomen om KBC te hulp te snellen. Heel de nacht becijferen technici de Vlaamse deal, die een perfecte kopie wordt van het federale akkoord over de inbreng eind oktober van 3,5 miljard. KBC hoopte van de Vlaamse regering het fiat te krijgen om een mededeling de wereld in te sturen dat de regering het dossier-KBC bestudeerde, maar het akkoord kwam sneller dan verwacht.

Donderdag 22 januari
Om 7.10 uur loopt het sms’je binnen dat de Vlaamse regering om 7.45 uur een persconferentie geeft in verband met de KBC groep. ‘Als de markt daarmee niet is gerustgesteld, dan weet ik het niet’, zegt André Bergen, nadat de deal is toegelicht op een persconferentie van de Vlaamse regering. KBC veert 45 procent op bij opening van de beurs.

(Tijd, WVDV/JL/MS)

wat de alomgeprezen goedlachse Limburger en tot voor kort Manager van het Jaar vanaf nu in ieder geval wel weet, is bij welke regering hij in de toekomst best eerst gaat aankloppen als zijn bank van het bankroet moet worden gered.  Premier Herman Van Rompuy hulde zich in een misprijzend stilzwijgen en zag dat het goed was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: