Talent

23 december, 2008

statlerwaldorf

Het is ver gekomen. De koning moet een politicus van de jaren tachtig opdiepen om de weg voor te bereiden voor een politicus van de jaren negentig, en die moet dan aan de politici van de jaren 2000 gaan leren hoe ze de weg naar de jaren 2010 moeten vinden.

Is teruggrijpen naar politici uit het verleden een goede methode? Het zal blijken.

Misschien wel. Wilfried Martens heeft in de periode 1978-1981 alleszins meegemaakt wat de politici van nu ook meemaken: zij en hun partijen zijn het over niks eens. Na drie jaar, vier eigen regeringen en nog een paar geleid door anderen, is Martens er toen wel in geslaagd een stabiele regering te vormen, het economisch herstel aan te vatten en de staat te hervormen.

Jean-Luc Dehaene was er ook al bij in de jaren tachtig, en was degene die er in de jaren negentig in slaagde de staatsschuld eindelijk af te bouwen, en tegelijk de staat nogmaals en diepgaand te hervormen.

Getalenteerd zijn ze beiden genoeg, ervaring hebben ze zat. Maar volstaat het dat ze dit overdragen om de politici van nu tot gelijkaardige prestaties te brengen? Daarover bestaat twijfel.

De politici van vandaag missen soms wel wat talent, en wellicht ook ervaring. Maar dat is niet wat hen het meest handicapt.

Zij hebben geen land om te besturen. Hun land is feitelijk uiteengevallen in twee landen die totaal los van elkaar evolueren. Maar ze moeten er wel één regering voor vormen. Dat is haast onmogelijk.

Bovendien moeten die politici, zowel die van noord als van zuid, dit realiseren vanuit een versplinterd partijlandschap waarin niet de minste eensgezindheid meer bestaat.

Dat is haast onmogelijk.

Guy Tegenbos  (De Standaard (23/12/08)

Getalenteerd?  Getalenteerd waarvoor? En in vergelijking met wie? Met Yves en Marianne? Met Bart en Patrick?  Albert en Paola? Bert en Ernie? Het is nu met ingehouden adem wachten op de terugkeer van Frank Swaelen en koning Boudewijn.

Advertenties

One Response to “Talent”

  1. largowinch Says:

    Just when you think this government is terrible, something wonderful happens.
    What?
    It ends.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: