SP.A(nciaux)

29 november, 2008

bertanciaux

…De afgelopen week kreeg de emotionaliteit van Anciaux (‘den bleiter’) weer vrij baan. Tijdens zijn verschillende televisieoptredens leek een snik of de spreekwoordelijke krop in de keel nooit ver weg. Steevast glinsterden zijn ogen. Hij goochelde doorlopend met bombastische woorden. Maar hoe geloofwaardig is een politicus na een vijftien jaar aanslepend pleidooi voor een groot maatschappelijk project? Zijn missionarispreek klonk de afgelopen dagen vermoeid en vermoeiend.

Bert wil graag dat iedereen ‘zijn buurman graag ziet’. Maar hij is zelf de eerste om mensen die hem ongelijk geven af te schilderen als verzuurde conservatieven. Ook zijn electorale slagkracht is fel getaand.

Zijn momentum lijkt nu echt wel voorbij. Anciaux is verworden tot een onderdeel van het Wetstraatdecor. Als minister scoort hij erg goed, maar als een Mozes zal hij de geschiedenisboeken niet halen. Hij wordt nog steeds gretig geïnterviewd, maar zijn woorden klinken uit de mode. Het rijk van de gretig shoppende kiezer is tegenwoordig aan de door Anciaux zo verguisde ‘rechtse krachten’ van CD&V, N-VA, Lijst Dedecker en Vlaams Belang.

Hij kan geen kant meer op. Anciaux is geen socialist, maar op zijn leeftijd heeft hij niet meer de kracht om een zoveelste nieuwe partij uit de grond te stampen. Evengoed is het ondenkbaar dat hij voor de oppositie of een plaats buiten de politiek kiest.

Met een handvol medestanders wacht hem een fin de carrière bij de SP.A. Ongetwijfeld krijgt hij daarin een speciale rol. Al zal dat niet kunnen verhullen dat het boegbeeld van de non-conformistische Volksunie eindigt bij de unitaristische en verzuilde SP.A, die ooit zo werd bestreden.

(Bart Brinckman, DS 29/11/08)

Een hommage aan de verwezenlijkingen en de “redelijke eigenzinnigheid” van minister Bert Anciaux is te raadplegen op de website van de Vrijzinnige Universiteit Brussel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: