Humour à la Belge

29 juli, 2008

artikels in De Tijd zijn zelden humoristisch van inslag. Maar als er iets (meestal onbedoeld) grappig insluipt is het meestal wel om je te bescheuren. Zo houdt de federale overheid volgens onderstaand artikel in De Tijd bij capaciteitsmetingen rekening met “de traditioneel lagere ijver in sommige gewesten”.
Er zijn zo van die zaken waar je maar beter rekening mee kunt houden bij je capaciteitsmetingen als je wil vermijden dat die een overdreven scheef getrokken beeld vertonen. En zo’n overdreven scheef getrokken beeld, daar heeft natuurlijk niemand wat aan.

Voor het overige lijkt het op basis van onderstaande een bijzonder slecht idee om enige fiscale bevoegdheid naar het Vlaams gewest (of de Vlaamstalige federerende entiteit?) over te hevelen. Of erger nog, om ze samen met calvinistische hollanders te organiseren. Weldenkende belastingbetalers kunnen maar beter hopen dat Jaques Van Ypersele en zijn drie vrienden die institutionele crisis rap opgelost krijgen…of de brave Vlaming is weer de pineut.

Grotere pakkans in Vlaanderen

De controlecentra van Financiën werken klaarblijkelijk minder ijverig in de verschillende landsdelen. En dat zowel voor de controles op de btw-aangiftes, op de vennootschapsbelasting als op de personenbelasting.

De controlecentra in Vlaanderen hebben in 2006 bijna drie keer meer btw-dossiers behandeld dan hun collega’s in Wallonië. En dat terwijl er in Vlaanderen maar twee keer zoveel actieve btw-plichtigen zijn.

Een soortgelijke scheeftrekking is merkbaar voor de controles op de personenbelasting. De Vlaamse controlecentra hebben in 2006 zowat 2,5 keer meer dossiers behandeld dan hun Waalse evenknieën. Terwijl Vlaanderen bijvoorbeeld maar 1,7 keer meer private huishoudens telt.

Kijken we naar het Brussels Gewest, dan zijn de scheeftrekkingen soms zowaar nog opmerkelijker. Wanneer de Vlaamse controleurs ruim elf keer meer btw-dossiers afwikkelden dan in Brussel, zijn er nog geen zes keer meer actieve btw-plichtigen.

En wat de personenbelasting betreft, hebben de Brusselse controlecentra ruim zes keer minder dossiers afgewerkt, terwijl er vijf keer minder private huishoudens zijn.

WREVEL

De scheeftrekkingen veroorzaken al langer wrevel bij de Vlaamse belastinginspecteurs. Zeker wanneer capaciteitsmetingen rekening houden met de traditioneel lagere ijver in de andere gewesten.

De CD&V-staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding, Carl Devlies, maakt nu werk van een ‘performantiemeting’ waarbij de ijver en de efficiëntie van alle controlediensten precies zal worden gemeten. En dat zowel voor de fiscale- als de sociale controles. De centrale vraag is of alle ondernemingen en burgers in ons land op gelijke voet worden gecontroleerd.

In het actieplan dat de staatssecretaris begin deze maand liet goedkeuren door de rest van de regering-Leterme, staan meer details over de meting. De onderzoekers zullen oog hebben voor de mensen en middelen die overal worden ingezet, alsook voor de toegepaste werkprocessen en de effecten daarvan. Ook de uitwisseling van informatie en de operationele samenwerking tussen de verschillende controlediensten worden onder de loep genomen.

Devlies liet eerder al weten dat hij de eerste resultaten van de meting verwacht in 2009.

(LB, De Tijd, 29/03/08)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: