De waarheid achter de Vilvoordse taalrel

9 juli, 2008

…De kritiek van de Franstalige (en sommige Vlaamse) partijen staat in schril contrast met die van Marie-Claire Van Immelen, het enige PS-raadslid in Vilvoorde.

‘Alleen wie de situatie hier niet kent, kan geen begrip opbrengen voor dergelijke beslissingen. Ik ben er immers niet tegen dat mensen zich aanpassen aan de taal van de gemeente waarin ze wonen. Alle administratieve communicatie gebeurt in het Nederlands. Hoe kan iemand die de taal niet begrijpt hier dan blijven wonen? Ik heb andere Franstaligen al dikwijls geholpen in hun contacten met de gemeentediensten. Maar ik kan dat niet eeuwig blijven doen. Ze zullen zich toch moeten aanpassen.’

Uit recente VDAB-cijfers blijkt dat 53 procent van de werkzoekenden in Vilvoorde anderstalig is. Een overgrote meerderheid van hen begrijpt geen of nauwelijks Nederlands. Slechts 23,5 procent van hen vindt na een half jaar werk. Bij werklozen die een ‘zeer goede’ kennis van het Nederlands hadden, was dat 35,7 procent en bij diegenen die een ‘goede kennis’ hadden 30,3 procent.

‘In meer dan 90 procent van de vacatures voor onze streek verlangt de werkgever kennis van het Nederlands’, zegt Harry Van Vaerenbergh, directeur arbeidsmarktbeheer voor de VDAB in de regio Halle-Vilvoorde.

via www.knack.be 08/07/2008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: