‘VTM-boys’ leiden voortaan De Morgen

26 juni, 2008

via www.knack.be 25/06/2008 14:00

De redactie van de krant De Morgen ondergaat een grondige herschikking. De nieuwe ploeg die de dagelijkse leiding zal overnemen, bestaat voornamelijk uit oudgedienden van VTM.

Algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker kondigde de redactieraad aan dat zijn voormalige VTM-collega Bart Van Doorne de nieuwe hoofdredacteur van De Morgen wordt. Hij maakte ook bekend dat Yves Desmet na veertien jaar verdwijnt uit de operationele leiding van de krant, al behoudt hij wel de titel van politiek hoofdredacteur. Walter Pauli, die al sinds 2000 adjunct-hoofdredacteur was, wordt politiek commentator. Van de ‘oudgedienden’ van De Morgen heeft alleen Peter Mijlemans nog een topfunctie. Hij wordt wel gedegradeerd van hoofdredacteur tot adjunct-hoofdredacteur.

Yves Desmet blijft voorlopig de politieke lijn van het blad bepalen. Hij en Walter Pauli maken ook deel uit van het zogenaamde redactiecomité, dat echter geen invloed zal hebben op de dagelijkse werking van de krant.

Rudy Collier, die in 2005 werd verzocht op te stappen als hoofdredacteur, zal Marianne De Baere bijstaan. Zij blijft verantwoordelijk voor de weekendbijlagen en de boekenbijlage. Voorts gaf Van Isacker op een redactievergadering te kennen dat er nieuwe aanwervingen op het programma staan, maar dat het totale personeelsbestand niet zal stijgen. Dat zou dus betekenen dat er op termijn ontslagen zullen vallen.

Waarom die plotse stoelendans bij De Morgen ? Van Isacker zwijgt in alle talen. ‘Dit is een interne procedure en ik kan daar niets meer over vertellen voor de hele zaak rond is. Dat zou nog voor de zomer moeten zijn. Maar ik betwijfel of ik dan wel meer uitleg zal geven.’ Feit is dat de inkomsten uit advertenties fors dalen. Van alle titels bij De Persgroep zou De Morgen daar het meeste onder te lijden hebben. De pas gelanceerde bijlagen (‘Wax’, Vamos’ en ‘De Financiële Morgen’) kunnen voorlopig maar weinig adverteerders bekoren. Sommigen vrezen dan ook dat in de bijlagen zal worden gesnoeid.

REVOLUTIE

Het is niet de eerste keer dat Van Isacker een kleine revolutie doorvoert. Tijdens zijn korte passage als directeur redacties bij Mediafin, het moederbedrijf van De Tijd en L’Echo , voerde hij ook al een fundamentele herstructurering door. Daarvoor hervormde hij het VTM-nieuws tweemaal. Na vijftien jaar dienst verliet hij de Medialaan in 2005. Hij was tien jaar directeur informatie geweest bij VTM.

Ook Van Doorne is een echte VTM-boy. De gewezen chef nieuws stapte vorig jaar op bij de commerciële zender. Hij begon zijn carrière als researcher bij Jambers Televisie Producties, was een tijdlang correspondent in New York voor Het Nieuws en was hoofdredacteur van Telefacts . Zijn journalistieke werk was niet gespeend van enige hang naar sensatie.

Ann-Sofie Dekeyser

Niks bevorderlijker voor de groepssfeer onder logebroeders en andere militant vrijzinnigen dan gezamelijk CD&V bashen en VLD verheerlijken, maar dat wil niet zeggen dat het geen geld mag opbrengen natuurlijk…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: