Amper 318 Walen vinden werk in Vlaanderen

16 mei, 2008

(tijd) – Vorig jaar gingen amper 318 Waalse werkzoekenden aan de slag in Vlaanderen. Dat antwoordde Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a) gisteren in de commissie Werk van het Vlaams Parlement op een vraag van Bart Van Malderen (sp.a).

123 Waalse werkzoekenden hebben in West-Vlaanderen een job gevonden, 128 in Vlaams-Brabant, 34 in Limburg en 33 in Oost-Vlaanderen.

Het streefdoel is nog ver verwijderd. De Waalse en de Vlaamse diensten voor arbeidsbemiddeling (VDAB en Forem) spraken vorig jaar af dat de VDAB jaarlijks 5.000 Vlaamse vacatures aan Forem zou doorsturen. De Waalse Forem zou zich engageren om 50.000 Waalse werkzoekenden te mobiliseren om die aanbiedingen in te vullen. De Vlaamse en Waalse ministers-presidenten, Kris Peeters (CD&V) en Rudy Demotte (PS), namen die streefcijfers over.

rem

De realisatie ervan loopt niet van een leien dakje. Tal van factoren zetten een rem op de mooie doelstellingen. Zo zijn de knelpuntberoepen in noord en zuid dezelfde. De taaleisen van de Vlaamse werkgevers zijn vaak te streng. Er is een tekort aan gepast openbaar vervoer. Sommige bedrijfsleiders blijven huiverachtig om Walen aan te werven. En te weinig Waalse werkzoekenden doen de stap om over de taalgrens een job te zoeken.

‘Echt werk maken van een interregionale mobiliteit vraagt meer doorgedreven inspanningen dan een hoogmis zoals de banenconferentie die Demotte en Peeters plannen’, zegt Van Malderen. KVe

(De Tijd 16/05/08)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: