wat we zelf doen doen we beter

17 april, 2008

Alleen eigen beleid schept banen

BRUSSEL – De deelstaat die zijn beperkte autonomie inzake banenbeleid gebruikte, ging vooruit. De deelstaten die zich verlieten op het federale beleid, gingen achteruit. Dat blijkt uit een studie van de Belgische planbureaus.

 

Van onze redacteurs

Guy Tegenbos

In 1980, het jaar waarin de Belgische deelstaten een beperkte autonomie kregen inzake economisch en banenbeleid, waren de werkgelegenheidsproblemen in de drie deelstaten – Vlaanderen, Wallonië en Brussel – even groot. De werkloosheidsgraad en de tegenhanger ervan, de werkzaamheidsgraad, verschilden nauwelijks.

Bijna dertig jaar later blijkt dat de deelstaat die actief gebruik maakte van zijn autonomie, Vlaanderen, vele malen beter scoort dan de andere twee, die zich vooral verlieten op het federale economisch en banenbeleid.

De cijfers komen uit een studie van de vier ‘planbureaus’ die dit land rijk is: het federale Planbureau en de studie- en planningsdiensten van de drie regio’s; die treden de jongste tijd vaak samen op onder de naam Hermreg. De studie verschijnt eerstdaags, maar De Standaard keek ze al in.

De verschillen zijn verbluffend. In 1980 hadden de drie regio’s dezelfde werkloosheidsgraad: 8,7 à 8,9 procent. Na veel economische schommelingen houdt Vlaanderen er vandaag 8,6 procent over, Wallonië 19,1 en Brussel 20,2 procent, ruim 2,5 keer meer.

In de werkzaamheidsgraad was er in 1980 maar een verschil van 2,1 procentpunten tussen de gewesten (Vlaanderen 60,1 procent, Wallonië 58,0 en Brussel 58,8 procent). Vandaag bedraagt dit verschil bijna 12 procentpunten: de kloof is haast vijfmaal groter: in Vlaanderen werkt 67,1 procent, in Brussel 55,3 en in Wallonië 57,9 procent.

Waaraan ligt dat? Vanaf 1980 konden de deelstaten hun beperkte autonomie inzake arbeidsmarkt en economie echt beginnen te gebruiken.

Vlaanderen gebruikte die mogelijkheden vanaf het eerste uur. De VDAB begon dynamischer op de arbeidsmarkt in te spelen dan de ‘nationale’ RVA dat vroeger deed. En met campagnes als Flanders Technology ging het ook zwaar sleutelen aan zijn economische mogelijkheden.

De andere deelstaten gebruikten hun autonomie in veel beperktere mate en op sommige terreinen pas decennia later. Ze verlieten zich vooral op het federale economische en tewerkstellingsbeleid.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters zei gisteravond dat ‘het federaal houden van het sociaal-economische en het arbeidsmarktbeleid geen oplossing biedt voor Brussel en Wallonië’ en dat Vlaanderen ook voor zijn verdere ontwikkeling meer autonomie wil.

De problemen en de mogelijkheden van de drie regio’s zijn zo verschillend dat een federaal beleid – dat identiek moet zijn voor de drie regio’s – geen heil kan brengen, is de redenering. Toch houdt de federale minister van Werk, Joëlle Milquet (CDH), vast aan een federaal aangestuurd banenbeleid.

(De Standaard 17/04/08)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: